همواره یکی از سیاست های ایالات متحده در 50 سال اخیر تعریف دشمنانی مجازی بوده است که بتواند با بزرگ نمایی خطر آنها به هدف نهایی و اصلی خود دست یابد. منافع کاخ سفید ایجاب می کند که برای رسیدن به اهداف خود سیبل های مجازی را برای جهانیان تعریف کند و از رهگذر آنها به هدف اصلی خود دست یابدبطور مثال واشنگتن برای مهار چین و روسیه در سال 1950 جنگ کره را به راه انداخت و کره شمالی را با فشار همه جانبه به چنان وضعی دچار کردد که رادیکال ترین مواضع را در قبال آمریکا بگیرد و این مواضع باعث شد بتواند پایگاه های بزرگ نظامی خود را در کره جنوبی و در همسایگی چین به عنوان یکی از مهمترین دشمنانش بنا کند. این پایگاه ها هیچ وقت هدفشان کره شمالی نبود بلکه آنها می خواستند در بنا گوش دو کشور روسیه و چین سلاح های هسته ای و تهاجمی خود را قرار دهند.
حمله به ویتنام در سال 1973 نیز از همین دست بود. در آن مقطع کاخ سفید با بهانه مبارزه با کمونیسم به این کشور هجوم برد حال آنکه هیچ کس در درون کاخ سفید به این موضوع اعتقاد نداشت و هدف باز هم مهار چین بود.
واشنگتن جنگ پاناما را هم در سال 1989 به راه انداخت تا حوزه نفوذ خود را در قلب قاره آمریکا گسترش دهند و در این میان مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر را بهانه خود قرار داد.
جنگ عراق هم به بهانه تسلیحات شیمیایی آن کشور و با هدف دستیابی به چاه های نفت منطقه آغاز شد و گذر زمان هم ادعای کذب ایالات متحده را در خصوص وجود تسلیحات غیر متعارف در عراق نشان داد و حتی سازمان های امنیتی این کشور را به اعتراف در این خصوص واداشت.
به واقع آمریکائیان در طول زمان به خوبی دریافته اند که برای رسیدن به هدف نباید هیچ گاه سیبل اصلی را لو دهند لذا همواره به سمتی نگاه می کنند و سمت دیگر را هدف می گیرند.
در حال حاضر هم آمریکا با هدف تهدید و تحدید یکی از دشمنانش بار دیگر این سیاست را در قالب نصب سپر دفاع ضد موشکی در اروپا دنبال می کند. با فروپاشی شوروی، آمریکایی ها روسیه را از فهرست رقیبان و دشمنان اصلی خود حذف کرده و توجه خود را به چین به عنوان خطر اصلی معطوف کرده بودند؛ اما بازگشت مجدد روسیه به عرصه قدرت، امریکا را بار دیگر به شدت نگران کرد به طوری که ایالات متحده برای حفظ برتری نظامی خود در جهان، طرح سامانه دفاع ضد موشکی را مطرح کرد.
کاخ سفید می کوشد تا با این حربه روسیه را با موشک های خود اسیر کند و پا به سرزمین های سابق پیمان ورشو بگذارد و در این میان مبارزه با تسلیحات موشکی ایران و کره شمالی را بهانه خود قرار داده است. ایالات متحده با توجیه این مسئله که واشنگتن قصد دارد از خود و اروپا در مقابل حملات موشکی احتمالی از جانب ایران و کره شمالی محافظت کند، هدف مقابله با روسیه را در سر می پروراند.
کرملین هم که به خوبی نسبت به این سیاست نخ نمای کاخ سفید آگاهی دارد، به شدت با طرح سامانه دفاع موشکی در شرق اروپا مخالفت کرده و حتی کشورهای همکاری کننده با آمریکا را تهدید به حملات نظامی کرده است. روسیه به درستی معتقد است که این طرح توازن تسلیحاتی را در اروپا به هم خواهد زد و منجر به جنگ تسلیحاتی جدید در منطقه خواهد شد. اساسا اجرای طرح سپر ضدموشکی به اختلافات راهبردی غرب و روسیه مربوط می شود لذا احتمال توافق مسکو و واشنگتن دراین باره ضعیف است زیرا روس ها آن را در میان مدت و به ویژه در دراز مدت تهدیدی برای توان استراتژیک خود می دانند و با آن مخالفت می کنند.
بررسی دیگر اقدامات ایالات متحده نظیر تلاش برای گسترش هر چه بیشتر ناتو نیز به خوبی موید این مسأله است که آمریکا در قالب این طرح ها نه مسائل دفاعی که به واقع اهداف میلیتاریستی خود را دنبال می کند.
افزون بر مخالفت شدید کرملین با طرح سامانه دفاعی ایالات متحده، مخالفت افکار عمومی کشورهای اروپایی نیز یکی از مهمترین چالش های آمریکا برای نصب سپر دفاعی است. لذا آمریکا با توسل به روش های متعدد، تلاش های خود را برای توجیه بیشتر این مسأله فراهم آورده است. ادعایی که اخیرا در خصوص وجود سایت مخفی موشکی در ایران توسط نشریه های وابسته به انگلیس و آمریکا مطرح شده است، نیز در همین راستا قابل ارزیابی است. نشریه های غربی با انتشار تصویری ماهواره ای ادعا کرده اند که این تصویر متعلق به سایت موشکی ایران است که در آن احتمالاً تحقیق، طراحی و عملیات ساخت موشک های بالستیک و دوربردی دنبال می شود که قابلیت هدف قرار دادن اهدافی را در اروپا دارند.
به نظر می رسد که شکست آمریکا در خصوص متقاعد کردن روسیه و افکار عمومی کشورهای اروپایی در خصوص نصب سامانه دفاع ضد موشکی سبب شده است که آمریکا فاز جدیدی از جنجال سازی علیه ایران را رقم بزند. رسانه های وابسته به آمریکا تلاش دارند که با طرح این دست مباحث به ادعاهای خود در خصوص ایران رنگی از واقعیت دهند و افکار عمومی را برای پذیرش سامانه دفاعی آمریکا در شرق اروپا و درکنار دشمن و رقیبشان یعنی روسیه، آماده کنند.
کلمات کلیدی :
نوشته شده توسط : مشهد 118 |
نظرات دیگران [ نظر]